Sadismus vůči diváctvu filmového díla: Liminální zkušenost a modulace percepce při performanci Náš očistec (Martin Ježek, 2021)

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOČTÁŘ Kryštof

Rok publikování 2024
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Iluminace
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://iluminace.cz/artkey/ilu-202401-0002_sadism-against-the-film-spectatorliminal-experience-and-modulation-of-perception-in-the-performance-our-purgato.php
Doi http://dx.doi.org/10.58193/ilu.1772
Klíčová slova Our Purgatory; liminality; Martin Ježek; expanded cinema; perception
Popis Někteří filmoví tvůrci si zvolili, že nebudou divákům zprostředkovávat příběh, nýbrž přímo útočit na jejich smysly. V této studii se budeme zabývat expanded cinema performancí Martina Ježka Náš očistec, která usiluje o daný typ afektivního diváctví. Lze se s ní setkat pouze ve formě představení, pročež budeme vycházet z textů teatroložky Eriky Fischer-Lichte, která vypracovala koncept estetiky performativity, jenž nabízí vhodný teoretický základ pro výzkum událostních uměleckých děl. S využitím pojmu liminalita, který Fischer-Lichte používá k uchopení proměny tělesné a smyslové zkušenosti diváctva při představení, se pak pokusíme prozkoumat různé způsoby, jimiž Náš očistec moduluje vnímání sledujících. Důležité pro nás budou také texty z oblasti filozofie Gillese Deleuze a fenomenologie, které nám pomohou uchopit způsob divácké zkušenosti, který se vymyká řádu signifikace. V analytické části práce se zaměříme na vizuální složku Našeho očistce, přičemž budeme pracovat mimo jiné s agresivní stroboskopií typickou pro strukturální film a technikou flash and freeze spontánního filmu. Dále se zaměříme na jeho chaotickou zvukovou stopu, a poté prozkoumáme v této filmové performanci realizovaný moment záměrného ticha a tmy, který nabízí potenciál pro vznik specifické časovosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.