Dvoukomponentni systemy: regulatory odpovedi a prenos signalu u Arabidopsis thaliana

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HORÁK Jakub LEXA Matej

Rok publikování 2003
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Biologické listy
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova two-component system; histidine kinase; histidinkinase domain; receiver domain; response regulator; HPt domain
Popis Klicovym mechanismem pri vnitrobunecnem prenosu signalu je u prokaryotickych i eukaryotickych organismu fosforylace proteinu. Fosforylace His a Asp v dvoukomponentnich systemech (TCS) je dulezitym mechanismem prenosu signalu u prokaryotu, ktery byl nedavno objeven i u vyssich rostlin. U Arabidopsis thaliana odpovida za prenos signalu v etylenove a cytokininove draze. Studium prenosu signalu v TCS nam pomuze lepe pochopit funkci techto dvou hormonu u rostlin. V nasem clanku shrnujeme dosavadni znalosti o TCS u prokaryotu a eukaryotu. Na priklade rostliny Arabidopsis thaliana pak na zaklade publikovanych i vlastnich vysledku predstavujeme podrobne predevsim funkci regulatoru odpovedi a prezentujeme pravdepodobny model fungovani dvoukomponentnich regulacnich obvodu u Arabidopsis.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.