Trough/peak ratio and effect on pulse pressure of betaxolol hydrochloride in patients with newly diagnosed hypertension.

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Poměr trough/peak betaxolol hydrochloridu a jeho vliv na pulsní tlak u pacientů s čerstvě zjištěnou hypertenzí.
Autoři

RIHACEK Ivan SOUCEK Miroslav KÁRA Tomás FRÁNA Petr ORBAN Marek

Rok publikování 2004
Druh Článek ve sborníku
Konference Journal of hypertension
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www http://www.jhypertension.com/pt/re/jhypertension/home.htm;jsessionid=AaOqQOUp1HGTHEAR0iebrDFpJ0OKREX950tI0E6M0OIkUneo5rw6!-522152830
Obor Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
Klíčová slova Trough/peak ratio; ambulatory blodd pressure monitoring; betablockers
Popis Úvod: důležitou vlastností moderních antihypertenziv je jejich 24hodinová účinnost. pokud má lék trough/peak poměr nad 50%, může být podáván jedenkrát denně. Pulsový tlak (PT) se zvyšuje s věkem a lépe koreluje s kardiovaskulární nemocností a úmrtností hypertoniků než samotný systolický nebo diastolický tlak. zatím neznáme optimální hodnoty PT v různých věkových kategoriích a s přítomností dalších rizik a onemocnění. Metoda: měření tlaku (TK) pomocí 24hodinového monitorování (ABPM) (SPACELAB 90207) a užitím rtuťového sfygmomanometru (germed) dle kritérií WHO. Pro hodnotu peak jsme použili průměrný tlak ve 3-6 hodině po podání léku nebo placeba, pro hodnotu trough průměrnou hodnotu TK ve 22-24 hodině po podání léku, 30 minut po ranním vstávání s vyloučením vlivu nemocničního prostředí. Pro statistické zpracování jsme použily program Statistica for Windows 98, StatSoft, Tulsa. Vyšetřili jsme 50 pacientů průměrného věku 39 +- 10 roků, před a po 3 měsíční léčbě 20 mg betaxolol hydrochloridu, podávaného jednkrát denně. Výsledky: Trough/peak poměr betaxolol hdrochloridu je 70% v hodnotě systolického TK, po korekci na placebo 80% a 71% v hodnotě diastolického TK, po korekci na placebo 78%. Výsledky měření PT v ordinaci lékaře byly před léčbou 47,8 mmHg, po 43,2 mmHg, P pod 0,001, 24h ABPM PT před 47,3, po 46,5, P = 0,08*, denní ABPM PT před 47,8, po 46,3, P pod 0,005, noční ABPM PT před 46,3, po 46,7, P = 0,56*. (* statistky nevýznamný rozdíl) Závěry: 1. Betaxolol hydrochlorid má trough/peak poměr nad 70% a může být podáván jednkrát denně. 2. Průměrný věk okolo 40 roků charakterizuje mladší jedince s nízkými průměrnými hodnotami PT a s nízkým rizikem potenciální kardiovaskulárních komplikací. 3. Pokles průměrných hodnot PT v ambulanci a při denním monitorování je dán obdobím měření. Ranní a odpolední hodnoty PT byly nejvyšší a taktéž účinek betaxolol hydrochloridu po léčbě byl v tomto období nejvyšší. Nízký pokles PP byl v nočním období.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.