Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SLANINA Jiří TÁBORSKÁ Eva

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Chemické listy
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www http://www.med.muni.cz/~jslanina/cheml-2004.pdf
Obor Biochemie
Klíčová slova bioavailability; polyphenols; flavonoids; phenolic acids; quercetin; chlorogenic acid; antioxidants
Popis Celkový příjem rostlinných polyfenolů činí přibližně 1 g/den, největší část připadá na flavonoidy a fenolové kyseliny. Hlavními zdroji polyfenolů v potravě jsou nápoje (čaj, káva, pivo, víno, džusy) a ovoce. Značné nejasnosti jsou ohledně příjmu některých skupin rostlinných polyfenolů, jako jsou oligomerní proanthokyanidiny a fenolové kyseliny. Absorpce polyfenolů z trávícího traktu je pravděpodobně vysoká, ale koncentrace původního rostlinného polyfenolu v plazmě je nízká. Většina polyfenolů podléhá v trávícím traktu hydrolytickým reakcím a je v tlustém střevě metabolizována střevními bakteriemi převážně na fenolové kyseliny, které se rovněž mohou resorbovat z trávícího traktu. Po resorpci jsou polyfenoly a jejich metabolity dále konjugovány v tkáních. Tyto přeměny vedou k velkému počtu metabolitů, u některých z nich však zůstává zachována antioxidační aktivita.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.