Metody tvorby www prezentací - zkušenosti z Masarykovy univerzity v Brně

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Ústav výpočetní techniky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

OCELKOVÁ Šárka OCELKA Jaromír

Rok publikování 2004
Druh Článek ve sborníku
Konference ITAT 2003 Information Technologies - Application and theory
Fakulta / Pracoviště MU

Ústav výpočetní techniky

Citace
www http://www.ics.muni.cz/depts/wwwm/publikace/ITAT2003.pdf
Obor Počítačový hardware a software
Klíčová slova www prezentace; uložení dat; tvorba www stránek; navigace; interaktivita; bezpečnost; klasifikace www prezentací
Popis Na Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně se od poloviny 90. let postupně zrealizovala a nadále provozuje řada www prezentací (dále webů), ať již jako webové vrstvy informačních systémů, nebo jako samostatně stojící weby. Jako příklad realizovaných webů uveďme veřejnou www prezentaci MU v Brně včetně jejího intranetu, celouniverzitní personálně-mzdový a ekonomický intranet, prezentace celouniverzitní počítačové studovny, elektronická verze informačního bulletinu a samozřejmě prezentace samotného ÚVT MU v Brně. Na zakázku byly vytvořeny a nadále jsou spravovány např. web České konference rektorů nebo Centrální matrika studentů pro MŠMT. Jednotlivé weby se liší použitými technologiemi, které vyplynuly z podrobnějších analýz požadavků na samotné systémy a historických skutečností. Z technologií jmenujme např. ASP, XML a XSL, J2EE, SQL, (s)html. Nárůst uživatelů a zvětšující se rozsah některých systémů si vyžádal řadu optimalizací, byly použity jak standardní způsoby řešení (např. clustering), tak i vlastní vyvinuté mechanismy. V příspěvku budou podrobněji popsány nejen výše uvedené principy a metody, ale také zkušenosti s implementací, výhody a nevýhody různých řešení, důvody pro jeho konkrétní použití a metody údržby.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.