Interactions of Behavioural Sensitizing Processes to Methamphetamine and Cannabinoids (comparative study in laboratory rodents)

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Interakce behaviorálních senzitizačních procesů k metamfetaminu a kanabinoidům (srovnávací studie u laboratorních hlodavců)
Autoři

LANDA Leoš

Rok publikování 2005
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Výstupy z experimentů, studujících rozvoj senzitizace k účinkům metamfetaminu na pohybovou aktivitu myší v testu otevřeného pole, jsou trojí. 1) Byla potvrzena skutečnost, že opakovaná aplikace metamfetaminu vyvolá behaviorální senzitizaci k jeho stimulačním účinkům. 2) Stimulace kanabinoidních CB1 receptorů agonistou metanandamidem měla za následek vznik zkřížené senzitizace k metamfetaminu, zatímco zablokování CB1 receptoru antagonistou, látkou AM 251 během senzitizační fáze s metamfetaminem ve stejném zvířecím modelu tento fenomén potlačilo. 3) Stimulace kanabinoidního CB2 receptoru agonistou, látkou JWH 015 nezpůsobila v této studii vznik zkřížené senzitizace. Při konečném zhodnocení přinesl podobný výzkum provedený u potkanů velmi obdobné výsledky popsané shora u myší. Nicméně, došlo k zaznamenání přinejmenším některých mezidruhových rozdílů ve vnímavosti potkanů k rozvoji senzitizace k metamfetaminovým účinkům. Ve srovnání s pokusy u myší bylo náročnější vytitrovat dávku metamfetaminu, která by vyvolala behaviorální senzitizaci ke stimulaci pohybové aktivity potkanů v testu otevřeného pole, avšak na rozdíl od myší byly po opakované aplikaci metamfetaminu registrovány odlišné změny chování výskyt stereotypního chování (otírání čenichu). V modelu myšího agonistického chování byla po opakovaném podání metamfetaminu zjištěna behaviorální senzitizace k inhibičním účinkům metamfetaminu na agresivní chování. Opakovaná aplikace agonisty kanabinoidních CB1 a CB2 receptorů způsobila, respektive nezpůsobila zkříženou senzitizaci k antiagresivnímu účinku metamfetaminu, zatímco kombinované podání metamfetaminu+antagonisty kanabinoidních CB1 receptorů potlačilo rozvoj senzitizace k antiagresivnímu účinku metamfetaminu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.