Ploidy Level Variability in South American Fescues (Festuca L., Poaceae): Use of Flow Cytometry in Up to 5 1/2-year-Old Caryopses and Herbarium Specimens.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Variabilita ploidních úrovní jihoamerických kostřav (Festuca L., Poaceae): použití flow cytometrie až u 5 1/2 let starých obilek a herbářových položek.
Autoři

ŠMARDA Petr STANČÍK Dan

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Plant Biology
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Botanika
Klíčová slova Polyploidy; chromosome number; Andes; biogeography; dessicated tissue
Popis V práci jsou dokumentovány ploidní stupně a počty chromozomů 24 druhů rodu Festuca L. pocházejících z 29 lokalit v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru a Venezuele. Ploidní stupeň 22 druhů je dokumentován poprvé. Na celém jihoamerickém kontinentu dominují vyšší polyploidi, s vyšším zastoupením tetraploidů v severní čísti kontinentu. V kombinaci s počítáním chromozomů byl ploidní stupeň stanovován pomocí flow cytometrie u 4 až 5 a půl roku starých herbářových položek a zralých obilek. Cytometrická měření obilek poskytovala lepší výsledky než měření herbářových položek. Jako nejvhodnější pro pro cytometrická měření u herbářových položek se jevily nejmladší zeléné listy, ještě skryté v pochvách. U starých, hnědavých listů nebo hůře konzervovaných herbářových položek byl DNA signál flow histogramů degradovaný. Obsah DNA vzorků měřený u semen byl oproti herbářovým položkám vždy nižší, což může být zapříčiněno různým zastoupením obsahových látek v měřených buňkách. Mezi F. sodiroana and F. vaginalis byl simultáním měřením obilek pozorován až 15-ti procentní rozdíl v relativním obsahu DNA.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.