Terapie dobrodružstvím a její přesahy do rodinné terapie

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PLAŇAVA Ivo ŠINDLER Jakub

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Psychológia a patopsychológia dieťaťa
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova adventure therapy; family therapy; experiential education; therapeutically efficacious factors; adventure family therapy
Popis lánek nabízí pohledy na nové odvtví, které se od konce minulého století zaíná objevovat na psychoterapeutické a poradenské scén. Terapie dobrodružstvím (adventure therapy) využívá psobení nároných až rizikových aktivit s cílem posílit schopnosti a rozvíjet dovednosti zvládat nároné situace a též umožnit emoní abreakci. Od 90. let 20. století dochází k pokusm skloubit dobrodružnou terapii s terapií rodinnou, jmenovit s její strategickou variantou v pojetí S. Minuchina. Toto propojování navozuje adu otazník teoretických i praktických, bezpenostních i etických. O nkterých z nich pojednáváme s ohledem na dv omezení: obsáhlost problematiky, o níž už existují monografie a desítky lánk; a trans-kulturní rozdíly mezi stední Evropou a Spojenými státy, z nichž terapie dobrodružstvím pedevším pochází. Vnujeme se vývoji a podobám terapie dobrodružstvím, snaze ustanovit nové odvtví rodinnou terapii dobrodružstvím; zabýváme se indikacemi a problematikou terapeuticky úinných promnných. Uvádíme též dv kazuistiky a nkteré zahraniní zkušenosti, nartáváme hodnocení možností i mezí tohoto pístupu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.