Isolation, Cultivation and Identification of Borrelia burgdorferi genospecies from Ixodes ricinus ticks from South Moravia, Czech Republic.

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Izolace, kultivace a identifikace genospecies Borrelia burgdorferi z klíšťat Ixodes ricinus na jižní Moravě, Česká republika.
Autoři

PEJCHALOVÁ Kateřina ŽÁKOVSKÁ Alena MEJZLÍKOVÁ Marie HALOUZKA Jiří DENDIS Miloš

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Annals of Agricultural and Environmental Medicine
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Borrelia burgdorferi; Ixodes ricinus; DFM; PCR-RFLP
Popis Na jižní Moravě byla zjišťována promořenost klíšťat druhu Ixodes ricinus bakterií Borrelia burgdorferi sensu lato. Od července do října 2002 bylo v lesích na parkové lokalitě Pisárky v Brně shromážděno 305 klíšťat (21 larev, 243 nymf, 19 samic a 22 samců). Všechny vzorky byly vyšetřeny zástinovou mikroskopií (DFM) na přítomnost spirochet. Průměrná pozitivita byla 14,8%. Bylo pozitivních 13,6% samců a 26,3% samic, 14,4% a 9,5% nymf. Borrelie byly identifikovány metodami PCR-RFLP. Ze 45 DFM pozitivních vzorků bylo 37 pozitivních na přítomnost borreliové DNA. Podařilo se získat 21 izolátů. Výsledkem analýzy PCR-RFLP bylo určení těchto genospecies: Borrelia afzelii, B. garinii, B. burgdorferi sensu stricto a B. valaisiana. 4 izolované kmeny ukázalay směsnou infekci těchto genospecies.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.