Vyjadřování lásky v intimních vztazích: Příspěvek ke zkoumání užívání strategií vztahové údržby v partnerství a manželství

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LACINOVÁ Lenka MICHALČÁKOVÁ Radka BOUŠA Ondřej

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Psychoterapie
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova relational maintenance; love expression; communication; five love languages
Popis Příspěvek je věnován problematice strategií vztahové údržby v rámci partnerství a manželství. Studie využívá tvrzení populární knihy Garyho Chapmana Pět jazyků lásky aneb naučte se mluvit jazykem lásky toho druhého (2002). Partnerská komunikace je v jeho koncepci nazývána jako pět jazyků lásky: slova ujištění, soustředěná pozornost, dárky, skutky služby a fyzický kontakt. Zkoumaný soubor tvořilo 111 nesezdaných respondentů a 61 manželských párů. Studie sleduje genderové rozdíly a prediktory v užívání strategií vztahové údržby. Rozdíly mezi muži a ženami byly nalezeny u kategorií dárky a soustředěná pozornost. Zatímco muži častěji zmiňovali kategorii dárky, ženy uváděly častěji kategorii soustředěná pozornost. V logistické regresní analýze se pro slova ujištění a fyzický kontakt jako signifikantní prediktor uplatnila délka vztahu, pro soustředěnou pozornost stav (sezdaný/nesezdaný), pro dárky a skutky služby stav a pohlaví.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.