Romantický partner jako "součást" rodiny adolescenta

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HANČAROVÁ Blanka LACINOVÁ Lenka

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Heller, D., Charvát, M. & Sobotková, I. (Eds.). Psychologické dny 2008: Já & my a oni
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova early partnerships; adolescent; family of adolescent; relationship parent-adolescent; relationship parent-romantic partner
Popis Tento příspěvek se zabývá pohledem adolescentů na situaci, kdy rodina tráví část volného času s romantickým partnerem adolescenta, "začleňuje" jej tedy do svého běžného života nebo některých rodinných aktivit. Jedná se o jev, který souvisí s proměnami rodinného života od minulého století do současnosti. Kvalitativní deskriptivní, explorativní výzkum popisuje adolescenty vnímané charakteristiky sledované situace. Z výsledků vyplývá, že motivy k "začleňování" romantického partnera do rodiny mohou vycházet z vlastností vztahu s romantickým partnerem (zejména délky trvání) a vztahu k rodičům. Respondenti uváděli také motivy napomáhající homeostázi systému. Ve zkoumané situaci se dále uplatňují motivy pragmatické a motivy vycházející z celospolečenských proměn rodinného soužití. Homeostatickými a pragmatickými motivy zkoumaná situace částečně připomíná jev zvaný "mamahotel".
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.