Různé profese, podobné role, stejné problémy a společný výzkum

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

JŮVA Vladimír

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Symposium sociální pedagogiky na PdF MU 2
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Educational profession; semi-profession; social pedagogue; leisure-time pedagogue; sports coach; cultural educator; professional competence
Popis Sociálněpedagogické, volnočasové, sportovní a kulturní aktivity se v mnoha případech velmi úzce prolínají. Na jejich zajišťování se podílí celá řada různých profesí, především pedagogové volného času a sociální, sportovní, kulturní i další pedagogové. Ve své činnosti zastávají mnoho analogických rolí. Jde zejména o práci s lidmi, pro kterou je podstatné adekvátní sociální jednání s aspekty doprovázení, sociální opory, pomáhání, facilitace učení ad. U těchto profesí se současně objevuje celá řada stejných problémů spojených např. s jejich vzděláváním, s jejich vymezováním v podobě semiprofese, s častou absencí profesních kodexů či s jejich neodpovídajícím platovým ohodnocením. Společný výzkum uvedených profesí může pomoci při vymezování jejich mnohdy společného pracovního pole a v řadě případů analogických profesních kompetencí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.