Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie

Autoři

KOLÁŘOVÁ Ivana ČMEJRKOVÁ Světla HOFFMANNOVÁ Jana HAVLOVÁ Eva

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Užívání a prožívání jazyka. K 90. narozeninám Františka Daneše.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova multiverbal form; univerbized form; gastronomy; suffix; ellipse; fuse
Popis Naše dosavadní výzkumy univerbizátů, tj. jednoslovných výrazů vzniklých z původních sousloví nebo ustálených slovních spojení ukázaly převahu těch, které jsou tvořeny sufixální derivací nad univerbizáty tvořenými desufixací a následnou konverzí nebo elipsou. Tyto tendence se projevily i u univerbizátů z oblasti gastronomie. Nejvíce univerbizátů v gastronomii je tvořeno sufixy -ák a -ka. Většina univerbizátů z oblasti gastronomie patří k výrazům substandardním s různým stupněm expresivity (nejvyšší expresivitu nesou univerbizáty se sufixem -áč a -ák, univerbizáty se sufixem -ka bývají spíše hovorové), za standardní považujeme většinou univerbizáty se sufixy -ec, -ník a univerbizáty vzniklé konverzí nebo elipsou.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.