Dějiny umění a historie v době obrazů

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KROUPA Jiří

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Jan Dvořák-Tomáš Knoz (ed.), IX. sjezd českých historiků, sv. II. Historie v kontextu ostatních vědních disciplín.
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Klíčová slova Interdisciplinarity; art history and history; image
Popis Úkolem přehledové studie je (a) připomenout historicky vzniklý vztah mezi disciplínami dějiny umění a historie; a (b) stručně nastínit současnou situaci, kdy je v tradičním uměleckohistorickém oboru nově diskutován vztah pojmů umění a obraz. Pokud se díváme na dějiny umění na konci 20. století, potom zjistíme, že dnes se stal jedním z podstatných témat pojem obrazu a vizuální kultury. Druhou stránku téže mince tvoří dnes poměrně časté návrhy na vznik nově koncipované vědy o obraze. Autor sleduje vznik této koncepce od původního dilematu: estetika nebo historie jako základ dějin umění? Nová disciplína byla založena na historickém základě, nicméně pozvolna se od historie stále více oddělovala. Je možné je znovu spojit? Historické a uměleckohistorické texty by měly na sebe dialogicky navazovat, doplňovat se či reagovat na sebe. V takovém dialogu by se mohl (stejně jako v běžném dialogu) proměňovat úhel pohledu, dílčí řešení zkoumaného problému, apod.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.