Vybrané koreláty mladistvých, kteří spáchali trestný čin

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BUREŠOVÁ Iva

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity. P, Řada psychologická
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova young offenders delinquent behavior criminal action deliquent evolution and development personal charakteristics coping.
Popis V současné době se široký okruh problematiky mladistvých delikventů dostává do centra pozornosti řady autorů, poněvadž jedním z nejvýraznějších fenoménů v současném vývoji kriminality v ČR jsou zejména výrazné kvalitativní a kvantitativní změny v trestné činnosti dětí i mladistvých. V naší i zahraniční odborné literatuře lze najít řadu výzkumných projektů i sdělení, zabývajících se různými aspekty tohoto jevu, žádná z těchto prací se však dosud nezabývala uplatňovanými způsoby zvládání zátěžových situací mladistvými jedinci, kteří se dopouští trestné činnosti. Tento záměr si vzala za své předkládaná práce, vycházející z dlouhodobého praktického pozorování mladistvých delikventů v průběhu jejich reedukačního pobytu ve speciálních školních zařízeních, přičemž zjištění těchto skutečností se může stát cenným příspěvkem k optimální volbě a konstrukci vhodných a zejména efektivních psychokorektivních i preventivních strategií a přístupů k této specifické skupině mladých lidí

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.