Sexuální výchova v rodině očima rodičů

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KAMANOVÁ Lenka

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference Smíšený design v pedagogickém výzkumu: sborník příspěvků z 19. výroční konference České asociace pedagogického výzkumu.
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Fulltext
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova sexual education in the family
Popis Příspěvek se zaměřuje na oblast sexuální výchovy v rodině jakou součást vzájemné mezigenerační transmise. Na sexuální výchovu je nahlíženo v širším kontextu (Uzel, 1997) jako na přípravu pro rodinný život, přípravu pro sexuální život jedince a přípravu pro partnerský život. Cílem příspěvku je pak poukázat na dílčí aspekty sexuální výchovy v rodině a nastínit některá zajímavá zjištění – vnímání sexuální výchovy a teorie vysvětlující příchod dětí na svět. Příspěvek vychází z realizované první fáze dizertační práce, která se věnuje sexuální výchově v rodině v mezigeneračním kontextu. Dosavadní zjištění vychází z nestrukturovaných rozhovorů s šesti matkami. Vzorek byl tvořen matkami, jež mají nejméně jedno dítě, které chodí do základní školy. Z počáteční analýzy vyplývá, že vnímání sexuální výchovy souvisí s přístupem matek k samotnému pohlavnímu styku. Zplození dítěte je vysvětlováno za pomocí nadpřirozených sil a tzv. třetích aktérů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.