Informace o projektu
Lokální digitální umění a kultura jako předmět historiografického výzkumu (Historiography of local digital art and culture)

Informace

Projekt nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
GA24-10667S
Období řešení
1/2024 - 12/2026
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Filozofická fakulta
Klíčová slova
digitální umění; digitální kultura; historiografie

Cílem projektu je systematicky zmapovat místní digitální umění v kontextu digitální kultury. Za tímto účelem bude definována vhodná metodologie, vyvinuty adekvátní výzkumné nástroje a realizován základní historiografický výzkum. Výzkumná metoda je založena na produktivní změně pohledu na digitální kulturu a umění. Tato změna spočívá ve výzkumu globálních fenoménů digitální kultury na lokální úrovni a se zaměřením na digitální umění. To bude nahlíženo jako signifikantní projev digitální kultury a jako prostředek její kritické a kreativní
reflexe. Výsledky výzkumu budou významným příspěvkem k mapování historie digitálního umění ve střední Evropě a poskytnou konceptuální rámec a informační bázi pro budoucí výzkumné projekty v tomto teritoriu. Hlavními výstupy jsou dvě odborné knihy (B): jedna zaměřená na metodologii a terminologii pro výzkum digitální kultury a umění a druhá shrnující historiografický výzkum realizovaný v rámci projektu.
Jde o první pokus o systematické provádění základního výzkumu místního digitálního umění a kultury.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.