Optical probe of ferroelectric order in bulk and thin-film perovskite titanates

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ROSSLE Matthias WANG C.N. MARŠÍK Přemysl YAZDI-RIZI M. KIM K.W. DUBROKA Adam MAROZAU I. SCHNEIDER C.W. HUMLÍČEK Josef BAERISWYL Dionys BERNHARD Christian

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Physical Review B
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
www http://journals.aps.org/prb/abstract/10.1103/PhysRevB.88.104110
Doi http://dx.doi.org/10.1103/PhysRevB.88.104110
Obor Fyzika pevných látek a magnetismus
Klíčová slova quantum dots; SiGe; photoluminescence; excitonic structure; biexciton
Popis Byla změřena teplotní závislost přímého gapu Eg v SrTiO3 a BaTiO3 a příbuzných materiálech s kvantově-paraelektrickými a feroelektrickými vlastnostmi s využitím optické spektroskopie. Ukazujeme že Eg má anomální teplotní závislost s výraznými změnami v blízkosti feroelektrického přechodu, které mohou být vysvětleny Frohlichovou elektron-fononovou interakcí s optickým módem, tzv. měkkým módem. Dále ukazujeme, že tyto charakteristické změny Eg mohou být detekovány i ve velmi tenkých vrstvách SrTiO3 s feroelektrickým uspořádáním daným přítomností mechanického napětí. Optická spektroskopie tedy může být použita jako velmi citlivý nástroj pro detekci feroelektrického uspořádání v tenkých vrstvách titanátů a pravděpodobně i v multivrstvách a součástkách.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.