Z historie cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do roku 1918
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2015 |
Druh | Kapitola v knize |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | České cukrovarnictví prošlo v 19. století mimořádně dynamickým a rozporuplným vývojem, v němž se střídaly úspěchy s prohrami. V jeho průběhu sice stále vznikaly nové a nové cukrovary, ale současně mnohé po desítkách zanikaly. Postupně se cukrovarnictví stávalo na Moravě a ve Slezsku (a přirozeně i v Čechách) nejvýznamnějším odvětvím potravinářského průmyslu s výrazně exportním zaměřením. Výzkumná studie v první části jen orientačně přibližuje hlavní řepařské oblasti v moravskoslezské zemi a následně se pak zabývá zakladatelským obdobím cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do hospodářské krize v roce 1873. Zakladatelské období je rozděleno do tří časových úseků. |
Související projekty: |