Informace o projektu
Agrární strana a cukrovarnictví v českých zemích (1918-1938)
- Kód projektu
- GA409/09/1043
- Období řešení
- 1/2009 - 12/2011
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Grantová agentura ČR
- Standardní projekty
- Fakulta / Pracoviště MU
-
Pedagogická fakulta
- doc. PhDr. František Čapka, CSc.
- doc. PhDr. Lubomír Slezák, DrSc.
- Klíčová slova
- cukrovarnictví, nostrifikace, porolničení cukrovarů, pozemková reforma, agrární kapitál, cukerní kartel
Dvacetiletí mezi světovými válkami představovalo pro Republikánskou stranu zemědělského a malorolnického lidu (agrární stranu) nejúspěšnější období v její historii. Stala se nejmocnější politickou silou a svou účastí ve všech tehdejších vládách (s výjimkou úřednických) rozhodujícím způsobem ovlivnila politickou a ekonomickou podobu republiky. Promyšlenou taktikou pronikla i do českého a moravského cukrovarnictví, v němž získala rozodující ekonomické pozice. To poznamenalo mj. odvětvovou strukturu zemědělského podnikání a v konečné fázi se promítlo do politických a mocenských zisků agrární strany na venkově. většina prací na toto téma z předlistopadového období má podobu spíše dílčích studií nebo kapitol kolektivních sborníků, a navíc nese stopy apriorní ideologické zaujatosti vůči praktikám agrární strany. Potřeba nového zpracování problematiky je tak nabíledni. Vyústěním grantového projektu bude proto syntetizující monografie s hlubšími a zpřesňujícími pohledy na vývoj a proměny cukrovarnického podnikání a na úlohu, kterou při tom sehrála agrární strana.
Výsledky
Výsledky řešení projektu můžeme specifikovat ve třech rovinách: vystoupení na vědeckých konferencích doma i v
zahraničí (Praha, Uherské Hradiště, Wroclaw, Levoča), přednášky a workshopy pro vysokoškolské studenty, učitele ZŠ a SŠ;
publikování dílčích studií v časopisech; publikování monografie "Cukrovarnictví do roku 1938 a agrární strana (se zřetelem
na Moravu a Slezsko)", 272 s. + 26 s. textových příloh + 32 obrazových příloh.
Monografie si klade za cíl vytvořit ucelený a přehledný vývoj cukrovarnictví v českých zemích, přičemž se specializuje na
podání jeho podoby na Moravě a ve Slezsku. Tvoří ji dvě základní kapitoly, vnitřně dále členěné na další podkapitoly. První
kapitola přibližuje zakladatelské období vrcholící v předvečer první světové války. Zpočátku cukrovarnictví ovládali
podnikatelé z kruhů šlechty, následováni měšťanskými, obchodními případně i finančními podnikateli. Postupně usilovali o zákládání vlastních cukrovarů i rolníci. Práce přináší příklady složitých peripetií v tomto podnikání, které představovalo
jedno z předních míst v českých zemích. Uvedené aktivity jsou propojené i do sféry pěstitelů cukrovky, kde se postupně
prosazuje vliv agrární strany. Druhá kapitola představuje cukrovarnictví jako klíčový obor potravinářského průmyslu v ČSR;
v té době představovala republika třetího největšího vývozce cukru na světě. Vedle osudů jednotlivých moravskoslezských
cukrovarů je přiblíženo stále sílící propojení na agrární stranu, což je dokumentováno dvěma podkapitolkami, které
detailně přibližují podnikání kolem osoby J. Vacy a V. Stoupala. Monografie je doplněna vyčerpávajícím seznamem
pramenů a literatury, jmenným a místním rejstříkem a také textovou i obrazovou přílohou. splnění cílů: splněno hodnocení: Hlavní cíl projektu, vytvořit monografii o českém cukrovarnictví v meziválečném období, byl splněn. Výsledky bádání byly průběžně prezentovány i na řadě vědeckých akcí a odborném tisku.
Publikace
Počet publikací: 20
2018
-
Cukrovarnický koncern Viktora Stoupala v letech první republiky
Průmysl a technika na Moravě v 19. a 20. století, vydání: Vyd. první, rok: 2018, počet stran: 12 s.
2017
-
Cukrovarnický koncern Viktora Stoupala v letech první republiky
Rok: 2017, druh: Vyžádané přednášky
-
Podnikatelské aktivity Jana Vacy v prvních desetiletích 20. století na střední a severní Moravě (se zaměřením na cukrovarnictví)
K problematice dějin průmyslu, techniky a exaktních věd v českých zemích a na Slovensku v 19. a 20. století, vydání: Vyd. první, rok: 2017, počet stran: 11 s.
2016
-
Moravskoslezské cukrovarnictví v prvních letech Československé republiky
Hospodářské dějiny Moravy a Slezska. Vybrané kapitoly z 20. století, vydání: Vyd. první, rok: 2016, počet stran: 8 s.
2015
-
Působení Kuneše Sonntaga v zemědělském a mlékárenském družstevnictví
Sborník prací Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, řada společenských věd, rok: 2015, ročník: 29/2015, vydání: 2
-
Úsilí agrární strany o získání politického vlivu mezi pěstiteli cukrovky v letech před první světovou válkou
Agrarismus ve střední a východní Evropě 19. a 20. století, vydání: Vyd. první, rok: 2015, počet stran: 12 s.
-
Z historie cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do roku 1918
Mapa příběhů. Technické dědictví Moravy a Slezska, vydání: Vyd. první, rok: 2015, počet stran: 7 s.
2014
-
K vývoji moravskoslezského cukrovarnictví v poslední čtvrtině 19. století
Průmysl, technika a extaktní vědy na Moravě a ve Slezsku., rok: 2014, počet stran: 12 s.
-
Porolničování cukrovarů v českých zemích (s důrazem k situaci na Moravě a ve Slezsku) v letech před první světovou válkou a v první polovině dvacátých let Československé republiky
Listy cukrovarnické a řepařské, rok: 2014, ročník: 130, vydání: 11
-
Státní řízené cukerní hospodářství v Československu v prvních poválečných letech (1918-1921)
Sborník prací Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, řada společenských věd, rok: 2014, ročník: 28/2014, vydání: 1