Dominant and recessive solutions at infinity and genera of conjoined bases for discrete symplectic systems

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Dominantní a recesivní řešení v nekonečnu a geny izotropických bazí pro diskrétní symplektické systémy
Autoři

ŠEPITKA Peter ŠIMON HILSCHER Roman

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Difference Equations and Applications
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1080/10236198.2016.1270274
Obor Obecná matematika
Klíčová slova Dominant solution at infinity; Recessive solution at infinity; Discrete symplectic system; Genus of conjoined bases; Nonoscillation; Order of abnormality; Controllability; Moore-Penrose pseudoinverse
Popis V tomto článku představujeme novou teorii dominantních řešení v nekonečnu pro neoscilatorické diskrétní symplektické systémy bez předpokladu kontrolovatelnosti. Tato řešení představují opačný koncept k recesivním řešením v nekonečnu, které byly nedávno pro tyto systémy zavedeny autory. Naše hlavní výsledky zahrnují: (i) existenci dominantních řešení v nekonečnu libovolných hodností v závislosti na abnormalitě systému, (ii) konstrukci dominantních řešení v nekonečnu, která mají eventuálně stejný obraz, (iii) klasifikaci dominantních a recesivních řešení v nekonečnu s eventuálně stejným obrazem, (iv) limitní charakterizaci recesivních řešení v nekonečnu pomocí dominantních řešení v nekonečnu a obráceně, (v) Reidovu konstrukci minimálního recesivního řešení v nekonečnu. Tyto výsledky jsou založeny na nové teorii genů izotropických bazí pro symplektické systémy, kterou za tímto účelem také odvozujeme v tomto článku.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.