The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LORENCOVÁ Alena LAMKA Jiří RESLOVÁ Nikol ŠKORPÍKOVÁ Lucie SLANÝ Michal

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Maso International
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.maso-international.cz/download/012016_19_23.pdf
Obor Zoologie
Klíčová slova Lamb and kid meat; qPCR; serology; Toxoplasma gondii; zoonosis
Přiložené soubory
Popis Toxoplasmosis is a worldwide zoonosis and the consumption of undercooked meat is a major risk factor for human infection. Antibodies to Toxoplasma gondii were found in 28.2% (11/39) and 27.8% (5/18) of home-slaughtered goat kids (n = 39) and lambs (n = 18) from four farms in the Czech Republic. The DNA of the parasite was detected in the tissues (diaphragm and/or lung) of 10.3% (4/39) of kids and 16.7% (3/18) of lambs. Although the consumption of kid and lamb meat is low in the Czech Republic, its consumption may become a source of Toxoplasma infection in humans.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.