„‚Boniment‘ prošpikované literárními citáty“: Derain velvyslance Osuského, české účty a hospodářská krize – rok 1930 v pařížském životě Václava Nebeského

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

RUSINKO Marcela

Rok publikování 2022
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Přiložené soubory
Popis Studie rekonstruuje část dosud badatelsky prakticky nedotčeného pařížského pobytu Václava Nebeského (1889–1949), významného českého kritika, estetika a prvního teoretika moderního umění. Závěr divokých pařížských dvacátých let, „Les Annés folles“, v Nebeského úspěšné kariéře obchodníka s uměním, rok 1930, přináší nejen nejistotu rychle se šířící a prohlubující hospodářské krize, ale i podivnou veřejnou aféru ohledně prodeje autorsky zpochybněného ženského aktu malíře André Deraina československému velvyslanci v Paříži, významnému politiku a diplomatu Štefanu Osuskému (1889–1973). Vzrůstá rovněž nedůvěra ze strany krajanů ohledně státních nákupů francouzského umění uplynulých let i soudobých, poukazující na Nebeského jakožto možného zprostředkovatele řady z těchto zásadních akvizic. První nucené prodeje z vlastní, kvalitativně velmi vyrovnané sbírky moderního francouzského umění na sebe nedají dlouho čekat. Dva měsíce po aféře tak nabízí jedno ze svých cennějších pláten, Hlavu dívky od André Deraina (1923), kolegu a příteli Antonínu Matějčkovi.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.