Cryoresistance Diff erences Between Species of Autotrops From Polar Regions Sensed by Chlorophyll Fluorescence

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Rozdíly v kryorezistenci mezi druhy autotrofů z polárních oblastí snímané pomocí fluorescence chlorofylu
Autoři

PUHOVKIN Anton HÁJEK Josef GIORDANO Davide SEKERÁK Jiří BARTÁK Miloš

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Problems of Cryobiology and Cryomedicine
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www web stránka časopisu
Doi http://dx.doi.org/10.15407/cryo33.01.025
Klíčová slova chlorophyll fluorescence; cooling; cryoresistance; lichens; cyanobacteria; polar regions; photosystem II; photosynthesis
Popis Lišejníky z chladných oblastí Země vykazují vysokou, ale různou míru tolerance vůči stresu suchem a mrazem. Proto byly vybrány tři druhy lišejníků Xanthoria elegans, Umbilicaria cylindrica, Usnea sphacelata a zástupce extremofilních sinic Nostoc commune, u nichž byly změřeny křivky teplotní odezvy para-metrů chlorofylové fl uorescence v chladicím experimentu při konstantní rychlosti ochlazování z 20 na -45 °C. Dva parametry chlorofylové fl uorescence (FV/FM - potenciální výtěžek fotosyntetických procesů ve fotosystému II a ?PSII - efektivní kvantový výtěžek) byly měřeny pomocí modulovaného fl uorometru. U všech experimentálních druhů vykazovaly křivky odezvy na teplotu II FV/FM a ?PSII typický trojfázový tvar: plató (pokles teploty z 20 na -5 °C), pokles a rameno dosahující kritického bodu. Fáze typicky tvořila S-křivku různého tvaru v závislosti na druhu a parametru chlorofylové fl uorescence. U. cylindrica byla z hlediska fotosyntetických procesů probíhajících v thylakoidní membráně chloroplastu při teplotách pod nulou nejodolnější vůči kryorezistenci.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.