Characterization of Carbon Nanotubes Deposited in Microwave Torch at Atmospheric Pressure

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Charakterizace uhlíkových nanotrubek připravených v mikrovlnném pochodňovém výboji za atmosferického tlaku
Autoři

ZAJÍČKOVÁ Lenka ELIÁŠ Marek JAŠEK Ondřej KUČEROVÁ Zuzana SYNEK Petr MATĚJKOVÁ Jiřina KADLEČÍKOVÁ Magdaléna KLEMENTOVÁ Mariana BURŠÍK Jiří VOJAČKOVÁ Anna

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Plasma processes and polymers
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Fyzika plazmatu a výboje v plynech
Klíčová slova carbon nanotubes; microwave torch; atmospheric pressure;scanning electron microscopy;Raman spectroscopy
Popis Uhlíkové nanotrubky (CNTs) byly připraveny v mikrovlnném výboji buzeném za atmosférického tlaku na substrátu Si/SiO2 s tenkou vrstvou katalyzátoru Fe ve směsi CH4/H2/Ar. Fáze vytváření Fe nanočástic na substrátu nelze oddělit od depozice samotné a subtrát dosáhl během několika sekund teploty 1020-1170 K. Depoziční teplota byla 870 - 950 K. Prostorová neuniformita výboje byla přičinou vzniku několika rozdílných oblastí CNTs na substrátu. Černá okrajová oblast obsahovala CNTs s průměrem 18 nm a částice železa o mnohem větším průměru. Většina černého depozitu však byla tvořena kontinuální vrtsvou kolmo stojících nanotrubek o průměru 38 nm a na koncích nanotrubek byly nalezeny nanočástice železa o stejném průměru. Analýzou HRTEM byla také zjištěna přítomnost trojstěnných nanotrubek o vnějším průměru 5 nm. Nízkofrekvenční oblast ramanových spekter vykazovala přítomnost několika RBM píků tenkých vícestěnných nanotrubek a ve vysokofrekvenční oblasti byly identifikovány píky D, G a D0 prvního řádu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.