Discussion of important factors in deposition of carbon nanotubes by atmospheric pressure microwave plasma torch

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Diskuze faktorů důležitých pro depozici uhlíkových nanotrubek v mikrovlnném pochodňovém výboji za atmosférického tlaku
Autoři

JAŠEK Ondřej ELIÁŠ Marek ZAJÍČKOVÁ Lenka KUČEROVÁ Zuzana MATĚJKOVÁ Jiřina REK Antonín BURŠÍK Jiří

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Physics and Chemistry of Solids
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Fyzika plazmatu a výboje v plynech
Klíčová slova carbon nanotubes; microwave torch;
Popis Depozice uhlíkových nanotrubek v mikrovlnném výboji za atmosférického tlaku je diskutována z pohledu vlivu jednotlivých faktorů ovliňujících uniformitu depozitu a vytváření vrstvy amorfního uhlíku na povrchu depozitu. Depozice byly provedeny na křemíkový substrát s katalytickou vrstvou železa ve směsi argon, metan a vodík. Vzorky byly analyzovány rastrovací (SEM) a transmisní (TEM) elektronovou mikroskopií a Ramanovskou spektroskopií. Gradient teploty subtrátu a distrubuce velikosti částic katalyzátoru byly identifikovány jako hlavní příčiny neuniformity. Zahřátí subtrátu ve výboji se směsí Ar/H2 vedlo ke zlepšení uniformity depozice. Vytvoření vrstvy amorfní uhlíkové vrstvy na nanotrubkách byly zapříčiněno otravou katalyzátoru a následnou depozicí amorfního uhlíku na nanočásticách železa na vrcholech nanotrubek. Jako možné řešení tohoto problému se jeví zkrácení depoziční doby a větší zředění metanu ve směsi s vodíkem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.