Biochemie
- Biochemie (fyziologická chemie) jako samostatná moderní věda vznikla počátkem
40. let 19. století. Velký vliv na vývoj biochemie měly práce jednoho z předních
průkopníků fyziologie a biochemie výživy, J. von Liebiga, který vysvětlil svou
minerální teorii.
- V 19. století probíhal také několik desetiletí spor o podstatu kvašení,
kterého se účastnili někteří význační chemikové, jako např. F. Wöhler,
J. J. Berzelius,
J. Liebig, L. Pasteur nebo E. Buchner, který nakonec
objevil správnou chemickou podstatu kvašení.
- Chemickou činností živých organismů se ve 2. polovině 19. století zabýval
především Francouzský profesor chemie L. Pasteur, který byl jedním
z největších předchůdců biochemické revoluce 20. století.
- Značný význam ve vývoji biochemie v 19. století měl také výzkum
fotosyntézy nebo objev a výzkum biologicky velmi významné skupiny látek -
nukleových kyselin.
- Více zde.