Sir Arthur Harden
12. 10. 1865 – 17. 6. 1940
Nobelovu cenu získal v roce 1929 společně s K. H. A. S. Euler-Chelpinem za výzkum v oblasti
kvašení cukru a působení enzymů při tomto procesu
- • anglický biochemik
- • studium:
- – univerzita v Manchesteru
- – univerzita v Erlagen (pod vedením O. Fischera)
- • od roku 1897 pracoval v nově zřízeném Britském ústavu preventivního lékařství – Listerově
ústavu v Londýně
- • byl profesorem na univerzitě v Londýně
- • zabýval se výzkumem účinků světla na směs oxidu a chloru, v Listerově ústavu studoval
chemické působení bakterií
- • těžištěm jeho práce, ve které navázal na práce L. Pasteura, J. Liebiga a E. Buchnera, byla od
roku 1903 oblast kvašení cukru, kde zkoumal alkoholické enzymy a jejich funkci v procesu
kvašení cukru
- • Jeho práce přispěly k vysvětlení účinků enzymů a postupně se ukázalo, že jedna molekula
enzymu může aktivovat i milion jiných molekul za sekundu, ke kvašení cukru je však potřebné
malé množství nebílkovinných složek tzv. koenzymů. První z těchto koenzymů – kozymázu –
objevil Harden v roce 1906 a vnesl tak nové světlo do fermentačních procesů.
- • jeho vědecké práce byly velkým přínosem pro poznání procesů kvašení aktivního droždí,
proměny cukru v rostlinných a živočišných organismech, tvorby kostí z fosfátů a dalších
chemických procesů, které souvisí s činností enzymů