Artturi Ilmari Virtanen
15. 1. 1895 – 11. 11. 1973
Nobelovu cenu získal v roce 1945 za výzkumy v oblasti zemědělské a potravinářské chemie,
zejména za způsob uchovávání krmiv
- • finský biochemik
- • studium:
- – univerzity v Helsinkách, v Curychu a v Münsteru (chemie, zoologie, botanika,
biochemie a bakteriologie)
- • byl profesorem biochemie na univerzitě v Helsinkách, kde byl pro něj v roce 1931 vybudován
výzkumný ústav
- • na počátku své vědecké dráhy se zabýval problémy fyzikální chemie a chemie koloidů,
později přešel ke studiu enzymů, vitamínů, syntézy aminokyselin, růstových hormonů a
účinnosti bakterií v rostlinách a půdě
- • Nejvýznamnějších úspěchů dosáhl v biochemickém výzkumu v oblasti agrochemie –
neuspokojivý stav výživy dobytka ve Finsku způsobený nedostatkem dusíkatých sloučenin
v půdě vedl jeho vědeckou práci dvěma směry. Za prvé se rozhodl prozkoumat rostlinné látky
bohaté na bílkoviny a ta druhé hledal metodu skladování krmiva pro dobytek, aby ztráty
bílkovin a vitamínů ve výživě byly co nejmenší. Druhý směr Virtanen úspěšně zakončil
objevem nové metody konzervování zeleného krmiva silážováním. Tato metoda
pojmenovaná na počest autora „AIV“ (podle iniciál jeho jména) tkví v tom, že se krmivo
uložené na siláž polévá zředěnou kyselinou chlorovodíkovou s malým množstvím kyseliny
sírové, což podporuje dýchání rostlinných buněk v krmivu.