Potravinářský průmysl
- Tradiční způsoby konzervování existovaly již v době kamenné – sušení,
nasolení, vaření a mrazení – ale nikdy by se jich nedalo použít tak široce,
aby potraviny stačily pro desetimiliony lidí, jako tomu bylo v 19. století.
L. Pasteur v 2. pol. 19. stol. ukázal,
že vyloučíme-li ze vzduchu neviditelné
mikroby, je možné neomezeně dlouho udržovat rostlinné a živočišné látky,
aniž shnijí. Tím teoreticky vysvětlil zkušenosti slavného kuchaře Apperta (1810), který zavařoval potraviny
do zapečetěných skleněných nádob, což se později stalo základem
konzervárenského průmyslu.
- Mladá termodynamika otevřela cestu k využití tepelného stroje i k výrobě umělého chladu.
- Konzervování a mrazení zajistily, že potraviny byly všude tam, kde se mohly dostatečně zaplatit.