Project information
Influence of refraction on presbyopia manifestation (VROP)

Information

This project doesn't include Faculty of Education. It includes Faculty of Medicine. Official project website can be found on muni.cz.
Project Identification
MUNI/C/1694/2023
Project Period
3/2024 - 2/2025
Investor / Pogramme / Project type
Masaryk University
MU Faculty or unit
Faculty of Medicine

Presbyopie neboli stařecká vetchozrakost je vyústěním řady změn, které se odehrávají na oční čočce. Ke vzniku dochází z důvodu snížené elasticity a plasticity čočky a později z důvodu snížené funkce ciliárního svalu. Mezi další fyziologický faktor patří i stálý růst čočky
Výsledkem těchto změn je snížená akomodační schopnost. Vlivem snížené akomodace se blízký bod u emetropického oka posunuje dále než na 20 cm a tím se zvětšuje i pracovní vzdálenost. Při dlouhodobé práci na blízko vznikají u nekorigovaného oka tzv. astenopické potíže: pálení a bolest očí, slzení, zarudnutí očí i víček, bolest hlavy. Obvykle se presbyopie objevuje po 40. roce života, ale rozmezí je dáno mezi 38. až 48. rokem života. Tyto změny jsou fyziologické a nezávislé na refrakční vadě, ale v kombinaci s jinými vadami jako je dalekozrakost nebo krátkozrakost se problém se čtením projeví dříve respektive později. Při korekci presbyopie se snažíme dosáhnout toho, aby zůstala 1/3 akomodační šíře nevyužita a sloužila nám jako akomodační rezerva. Signály pro odhalení presbyopie můžou být např: oddalování textu, potřeba většího osvětlení, snížená schopnost nebo úplná neschopnost zaostřit blízké předměty, rychlejší únava při monotónní práci do blízka.
Cílem studie je prokázat vliv refrakce oka a její korekce na vznik presbyopie.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.