Henrik Carl Peter Dam
21. 2. 1895 – 17. 4. 1976
Nobelovu cenu získal v roce 1943 společně s Edwardem Doisym za objev vitamínu K
- • dánský biochemik, který se proslavil objevem vitamínu K
- • studium:
- – polytechnický institut v Copenhagenu (chemie)
- – univerzita Štýrský Hradec (nedokončil)
- • o cenu se podělil s americkým biochemikem Edwardem Doisym, který objasnil chemickou strukturu vitamínu K
- • Damův objev měl velký medicínský význam, protože vedl k porozumění mechanismu srážení krve, což umožnilo vznik nových metod léčby krvácivých onemocnění
- • mimo jiné provedl výzkum metabolismu cholesterolu, vitamínu E, lipidů, růstových faktorů a tvorby žlučových kamenů
- • v průběhu 20. let 20. století začal Dam studovat tvorbu a metabolismus cholesterolu a rozhodl se otestovat, že kuřata nemohou přežívat na stravě bez sterolů
- • během pokusu zjistil, že kuřata, krmená stravou bez sterolů, vykazují známky zhoršené srážlivosti krve
- • v roce 1934, po mnoha experimentech s přidáním vitamínu C a dalších známých vitamínů, došel k závěru, že pro srážení krve je nezbytný dosud neznámý faktor, který nazval „vitamín K“, něm. Koagulationsvitamin, což symbolizuje jeho schopnost srážet krev a předcházet krvácení
- • ve 40. letech 20. století se Dam věnoval lékařské aplikaci přípravků na bázi vitamínu K a zjistil, že užívání vitamínu K snižuje riziko úmrtí krvácením při určitých typech chirurgických zákroků
- • zjistil také, že vitamín K je důležitý při péči o novorozence, zejména předčasně narozené, kteří zpravidla nemají dostatečně vyvinutou střevní mikroflóru, která by produkovala vitamín K