Výroba kyseliny sírové
- První kyselina sírová byla připravena arabskými alchymisty.
Znalost její přípravy se následně rozšířila do Evropy (Basileus Valentinský, van Helmont).
-
- Kalcinační postup výroby kyseliny sírové a olea spočíval v postupné
kalcinaci přírodních břidlic s obsahem zelené skalice v přebytku vzduchu
(t.j. v silně oxidačním prostředí při teplotách nad 720°C). V Českých
zemích byl tento způsob zaveden do výroby roku 1778.
-
- Po roce 1870 se ve spojitosti s požadavky průmyslu barviv (vedle
zvýšené poptávky po laciné sodě) zvýšila významně spotřeba kyseliny sírové.
Její vývoj datujeme od přelomu 18. a 19. století, kdy se začalo používat
k její výrobě olověných komor místo skleněných zařízení. Dalším
zlepšováním výrobního postupu se začala vyrábět tzv. komorová kyselina
sírová využívající katalytický účinek kyseliny dusičné při oxidaci
oxidu siřičitého vzduchem.
-
- Ztráty oxidu dusíku při výrobě kyseliny sírové podstatně snížil
J. L. Gay-Lussac roku 1827 zavedením jejich protiproudé absorpce do
kyseliny sírové v olověné věži nad komorou - tzv. věžová kyselina sírová.
-
- Další podstatná modernizace výroby kyseliny sírové podnícená C. Winklerem
roku 1875 využila kontaktní katalýzy oxidace oxidu siřičitého na oxid
sírový za využití platiny – kontaktní kyselina sírová. Oxid sírový byl
jímán do koncentrované kyseliny sírové a vzniklé oleum bylo následně
ředěno. Tento způsob výroby byl náročnější než komorový, poskytoval však čistší produkt.
-